Az ingatlanpiac

Miért pont Budapest?

Köszönhetően a földrajzi elhelyezkedésének, Közép-Európában, kelet és nyugat között, a történelmének, amely az idők során az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosává tette, a nemességének és eleganciájának, amiket a 900-as évek eleji csodálatos palotáiban és széles sugárútjain érezhetünk, a híres termálfürdőinek, amelyek a legtöbb termálfürdővel rendelkező fővárossá emelik a világon, valamint a közlekedési hálózatainak (Európa második legidősebb metróhálózatával rendelkezik). Budapest napjainkban a hosszú távú befektetések tökéletes székhelyét testesíti meg.

Miután Magyarország 2004 május elsején belépet az Európai Unió országai közé, az ingatlan árak Budapesten folyamatos emelkedésbe kezdtek, ami továbbra is tapasztalható. Az elmúlt években az Európai Uniós támogatások jóvoltából, számos fejlesztés történt, amelyek még szebbé és  modernebbé tették a várost.

Átadták a negyedik metróhálózatot, több teret és utat felújítottak, sok tömegközlekedési eszközt (busz, villamos stb..) lecseréltek korszerű típusokra. Különböző karbantartási munkálatokat folytattak néhány Budát és Pestet összekötő hídon.

Ezek megvalósítása még jobban emelte Budapest fényén, felhívva magára a figyelmet, ennek köszönhetően emelkedett a külföldi befektetések száma az ingatlan szektorban. Jelenleg a legaktívabb befektetők közül kiemelhetjük az amerikaiakat, az oroszokat, a kínaiakat, az angolokat, a németeket, az olaszokat, az izraelieket, stb..

Olyan nagy cégek, mint a General Eletric, az Audi, a Mercedes-Daimler csoport, az Electrolux, a Samsung, a Peugeot, a Sap, a Nokia, stb. az utóbbi években hatalmas beruházásokat hajtottak végre Magyarországon.

Ezekhez hozzátartozik különböző irodák és ügyfélszolgálatok megnyitása, olyan multinacionális cégek által, mint a Vodafone, IBM, stb.

Illetve olyan fontosabb nemzetközi szervezetek, mint a FAO, az UNHCR, az UNICEF irodájuk egy részét Budapestre szervezték át, vagyis látványosan növelték az álláslehetőségeket és ennek következményeként nagyon sok fiatal érkezett egész Európából (beleértve Olaszországot is).

Mindezek a tényezők, az elemzők szerint az elkövetkező öt évben az ingatlanok árának 10-15% -os további növekedését fogják eredményezni, ez a százalék jóval meghaladja az európai átlagot, ami ahhoz fog vezetni, hogy a budapesti ingatlanok értéke el fogja érni az európai fővárosok szintjét.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk, azzal, hogy mennyire messze van az ingatlanpiac felső határértékeinek elérése, elég összevetnünk a budapesti lakások árait (amelyek 1.300 és 4.000 euró közötti négyzetméter áron mozognak) más jelentős közép-európai városokéival, mint Berlin, Bécs vagy Monaco, az árak ezekben a városokban legalább kétszer-háromszor magasabbak.

Átlag négyzetméter árak Budapesten:

A kerületek szerint készült rangsor a négyzetméter árakat veszi alapul. Pest részein a legnépszerűbbek a külföldi befektetők körében az V., VI., XIII., XIV. és IX. kerületek, miközben a budai oldalon a helyi befektetők a II., I.. XII., XI. kerületeket preferálják. Mindazonáltal ki kell emelni az átlag négyzetméter árak kiszámításánál, hogy vannak olyan lakások a piacon, amelyeknek az értéke jóval magasabb, mint a statisztikákban és ezért egyre gyakrabban fordul elő, hogy az V. vagy a II. kerületben 4.000 – 4.500 eurós négyzetméter áron találhatóak ingatlanok.

1

 

Egy kis V. kerületi lakás átlagos ára 85.000- 100.000 euró közé tevődik (ez 2.000-2.500 eurós négyzetméter árnak felel meg) miközben a szomszédos VI. e  VII. kerületekben 65.000- 85.000 euró közötti árak mozognak (ez 1.600-2.000 eurós négyzetméter árnak felel meg). A lenti táblázat a jó állapotban lévő, illetve azonnal értékesíthető ingatlanokra vonatkozik.

2

A kiadó ingatlanok piaca nagyban hasonlít más európai fővárosokéhoz. A főbb tényezők, amelyek befolyásolják az árakat, az alábbiak:

-Az ingatlan elhelyezkedése

-Az ingatlan méretei

-Az ingatlan állapota

-Az ingatlan berendezésének a minősége

Általában a belvárosban található kisebb (30-50 nm2) lakásokat lehet könnyebben kiadni Budapesten, ezekre 2-3 hét leforgása alatt lehetséges bérlőt találni. A belvárosi nagyobb ingatlanok kiadásához 4 és 6 hét közötti időszakra van szükség. Mind a két esetben a kiadáshoz szükséges időt jelentősen befolyásolja az összes fent említett tényező.

Ezen kívül szükséges figyelembe venni az egyetemek népszerűségének megnövekedését, ami egyre több tanulót vonz ide a világ különböző pontjairól (bizonyos karokat a legjobbak közé sorolnak az intézmény és a hallgatók nívójának köszönhetően). Jelenleg egy lakás kiadásával éves szinten egy 5 és 7% között ingadozó járadék növekedést lehet elérni, amely függ az ingatlan elhelyezkedésétől és az állapotától, a szakemberek véleménye szerint az elkövetkező pár évben további emelkedés várható.

A legnagyobb hozamot a legnépszerűbb kerületekben lehet elérni, nagyjából 10-15 eurót négyzetméterenként.

A végleges albérleti díj meghatározása függ a különálló szobák számától, az ingatlan elhelyekedésétől, az utca zajosságától, hogy az ablakai utcára vagy udvarra néznek, a közelében lévő tömegközlekedési lehetőségektől, stb. A legnépszerűbb megoldások a 30-40 négyzetméteres garzon lakások vagy a 65-70 négyzetméteres ingatlanok két hálószobával.

3